GMCforum
For enthusiast of the Classic GMC Motorhome built from 1973 to 1978. A web-based mirror of the GMCnet mailing list.

Home » GMC » GMCnet » We need help please (Massive servo problems)
We need help please [message #311096] Tue, 29 November 2016 21:35 Go to next message
catmouse61 is currently offline  catmouse61   Germany
Messages: 1
Registered: November 2016
Location: Germany
Karma: 0
Junior Member
Hello, I'm new here and my english ist not so perfect - I hope you apologize Razz .
We live in Germany and we baught an Ultrastar champion buildt 1992 in Canada.
It was imported 2002 to Germany and sold 2013 to a couple here in Bayern.
We bought it in summer 2015, took it home and on the journey home suddenly
the servo pump made steering and braking nearly impossible.
Our workshop here in Germany ordered an new one, installed it and we drove home.
Later this day we visited a friend a town nearby, backwards in his yard, stopped
the motor and when we started again,the servo was completely disappeared.
Now our mecanic is looking and phoneing with his
specialistes for american cars. We are very disappointed, because we wanted to
make the first little journey with our ultrastar.
Did you probably hear from other persons who had the same problems and perhaps solved them?
I'm looking forward to your answers, hope we get help.
We putted a lot of money into this car - amongst other things for the roof, witch was completely
made new and the conversion to driving with gas. Now we want to see other regions of europe.
The first time we saw him,we were fallen in love Razz
So lots of greetings from South Germany
Susan

[Updated on: Tue, 29 November 2016 21:45]

Report message to a moderator

Re: We need help please [message #311098 is a reply to message #311096] Tue, 29 November 2016 23:47 Go to previous messageGo to next message
Bullitthead is currently offline  Bullitthead   United States
Messages: 1196
Registered: November 2013
Karma: 8
Senior Member
Not a GMC, and have no idea who made the systems, but maybe we can help...
Make sure the drive belt is still turning the pump and then:
1) Check the fluid level in the pump reservoir and check for a leak if it is low.
2) The bypass valve at the output connection of the pump could be blocked with debris or is malfunctioning.
3) If there is any filter in the system (including a screen in the reservoir), it may be blocked and need to be cleaned or replaced.
4) If the steering and brake systems are in series with each other (fluid flows from one to the other and then back to the pump and there is only 1 high pressure line to only 1 of the systems), one of the systems may have failed.
5) The new pump is bad.
6) The pulley on the pump has given up and is spinning but not turning the pump. Actually had this happen to me on a 1988 Ford F-150. It had a plastic pulley with a metal insert that was pressed on to the pump shaft, and the plastic gave up its grip on the insert.


Terry Kelpien ASE Master Technician 73 Glacier 260 Smithfield, Va.
Re: We need help please [message #311099 is a reply to message #311096] Tue, 29 November 2016 23:54 Go to previous messageGo to next message
Scott Nutter is currently offline  Scott Nutter   United States
Messages: 349
Registered: January 2015
Location: Houston/San Diego
Karma: 0
Senior Member
Hello Susan,
My English is not so perfect either. Especially after happy hour!!
What is a "Ultrastar"? I think everyone on this forum would like to help you, but I've never heard of that brand here or anywhere else.
But I think someone here will chime in with some help.
Don't give up, and good luck.. Scott.


Scott Nutter 1978 Royale Center Kitchen, Patterson 455, switch pitch tranny, 3.21 final drive, Quad bags, tankless water heater, everything Lenzi. Houston, Texas
Re: We need help please [message #311100 is a reply to message #311099] Wed, 30 November 2016 00:04 Go to previous messageGo to next message
A Hamilto is currently offline  A Hamilto   United States
Messages: 4489
Registered: April 2011
Karma: 35
Senior Member
Scott Nutter wrote on Tue, 29 November 2016 23:54
...I think someone here will chime in with some help. ...
Maybe. Maybe not. This forum is for GMC class A motorhomes manufactured between 1973 and 1978.
Re: We need help please [message #311101 is a reply to message #311099] Wed, 30 November 2016 00:15 Go to previous messageGo to next message
roy1 is currently offline  roy1   United States
Messages: 1920
Registered: July 2004
Location: Minden nevada
Karma: 9
Senior Member
I think the ultra star was a model made by the old champion Motorhome co if my memory serves me right?

Roy Keen Minden,NV 76 X Glenbrook
Re: We need help please [message #311102 is a reply to message #311096] Wed, 30 November 2016 00:39 Go to previous messageGo to next message
Marcleaz is currently offline  Marcleaz   United States
Messages: 1
Registered: September 2016
Location: Scottsdale, AZ
Karma: 0
Junior Member
Hi,
Google Ultrastar motorhome. There are a number of hits including a club at "www.geocities.ws/championultrastar". Hope this helps.

Marc (a wannabe GMC owner)
Re: We need help please [message #311103 is a reply to message #311102] Wed, 30 November 2016 03:09 Go to previous message
appie is currently offline  appie   Denmark
Messages: 902
Registered: April 2013
Location: denmark
Karma: 2
Senior Member
Look here, they might help
http://www.geocities.ws/championultrastar/


Appie eleganza 76 "Olga" now sadly sold 6 wheel discbrake Quadrabags Springfield stage 2 462 olds Manny tranny ( pictures at http://www.gmcmhphotos.com/photos/g6489-olga.html Fulltiming in Europe july 2014 til july 2016 Denmark
Previous Topic: Coach sighting in Omaha, NE
Next Topic: GMC Sighting
Goto Forum:
  


Current Time: Wed Dec 13 16:46:02 CST 2017

Total time taken to generate the page: 0.02773 seconds